Centraal – Oost Europa

Tsjechië

De Tsjechische Republiek is op 1 januari 1993 ontstaan na de opsplitsing van Tsjechoslowakije in Tsjechië en Slowakije. Sinds de opsplitsing heeft Tsjechië een flinke groei doorstaan op zowel economisch als cultureel vlak. Het bedrijfsleven werd geprivatiseerd en er werd een markteconomie ingevoerd. Er werden belangrijke herstructureringen doorgevoerd om Tsjechië klaar te stomen om binnen het kapitalistische Europa haar plaats te veroveren. Op 1 mei 2004 was Tsjechië toegetreden tot de EU.

Hoofdstad:​​

Officiële taal: ​​

Munteenheid: ​​

Aantal inwoners:​

Bbp/capita (kks):​

 

Praag

Tsjechisch

Tsjechische kroon (CZK)

10,5 miljoen

85​​

Slowakije

DSlowaakse Republiek is op 1 januari 1993 ontstaan na de opsplitsing van Tsjechoslowakije in Tsjechië en Slowakije. Op 29 maart 2004 trad Slowakije toe tot de NAVO en op 1 mei 2004 tot de Europese Unie. De handel met andere EU-landen is goed voor 85% van de uitvoer, vooral naar DuitslandTsjechië en Polen. Slowakije is een van de bosrijkste landen van Europa. Bergen vormen een groot deel van de natuurlijke grens met de buurlanden, waardoor de witersporten zeer populair zijn.

 

Hoofdstad:​​

Officiële taal: ​​

Munteenheid: ​​

Aantal inwoners:​

Bbp/capita (kks):​

 

Bratislava

Slowaaks

EURO (lid van de eurozone)

5,4 miljoen

77

Polen

Polen is een vrij groot land in Midden-Europa met een oppervlakte van 322 575 km2. Op 1 mei 2004 was Polentoegetreden tot de EU. De belangrijkste sectoren van de Poolse economie zijn industrie,  groot- en detailhandel, vervoer en horeca. Sinds de val van het communisme heeft Polen vele hervormingen doorgevoerd, wat de economie enorm heeft geholpen. De grote potentiële groei, een grote binnenlandse afzetmarkt, EU-lidmaatschap en een hoge politieke stabiliteit overtuigen vele buitenlandse firma’s om in Polen te investeren.

Hoofdstad:​​

Officiële taal: ​

Munteenheid: ​​

Aantal inwoners:​

Bbp/capita (kks):​

Warschau

Pools

Poolse złoty (PLN)

38 miljoen

68